Духовната столица на Полша е Ясна гора в Ченстохова

Католиците правят поклонения до светилища, calvaries и да чудотворни извори. Православните християни вземат кръстове до свещения връх Grabarka и евреите са привлечени от гробовете на своите Tzaddiks в Lezajsk и Lelow. Просто добавете към тази крайпътните кръстове и параклиси и получаваме религиозен пейзаж на Полша.

Духовният столица на Полша е Ясна гора в Ченстохова с чудотворната си боядисване на Черната Мадона, която ежегодно привлича милиони поклонници. Те пътуват пеш в продължение на няколко дни и която обхваща няколко стотици километри. Те пристигат в ливади Ясна гора на 15-ти август, в деня в чест на Успение на Света Богородица.

Има повече от 200 различни светилища в Полша. Въпреки че основно Marian, някои от тях са посветени на Исус Христос или други светци. Всяка от тях има чудотворна живопис като при Koden, Светият Липка, Gietrzwald или Lezajsk, или статуетка, както при Skepe, Бърдо или Wawolnica. Някои са по-близо до пролетта, която се казва, че имат лечебни свойства, като тези в Studzieniczna, Krasnobrod и Lesniow.

Най-старият полски светилището може да се намери в Gorka Klasztorna където, в 1079, нашата дама се казва, че са се появили преди пастир. Най-огромното е базиликата в Lichen, които могат да се настанят до 30,000 души. Уникалните Светите стъпала са в светилището в Sosnica и най-малката коронован статуетката на Дева Мария стои в Gidle. Това е само 9 cm височина, но се смята, че е много мощен!

Поляците ентусиазъм участват в поклонничество до calvaries, комплекси от църкви и параклиси, пресъздаващи пътя на кръста в Ерусалим. Загадките на Страстите Христови се провеждат на всички calvaries време на Страстната седмица. Най-известният един Калвария Зебжидовска е вписан в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Други дестинации поклоннически включват Kalwaria Paclawska, на св. Ана Mount или Wambierzyce.

Mount Grabarka е най-важно място за поклонение за православните християни, където кръстове са издигнати на 19 юли в непосредствена близост до църквата на Света гора. Важен почивка за полските потомци на татарите, които са последователи на исляма, е Курбан Байрам, през което време добитък се жертва в джамията в Bohoniki. Евреи от цял ​​свят са привлечени Lezajsk и Lelow да се моли в гробниците на хасидска Tzaddiks, Елимелех и Dowid Бидерман.